Lava za InJournal: Kako naći i zadržati partnera

U eri kada je sve više samaca, kao i nikada veći broj razvoda brakova, postalo je pravo umeće pronaći odgovarajućeg partnera. Dok svi maštamo da pored sebe imamo osobu koja je nežna, posvećena, puna razumevanja i podrške, odana i pouzdana, u stvarnosti malo ko zaista ima vezu koja leži na stabilnim temeljima ljubavi, poštovanja i poverenja. Zašto je situacija takva i koji su prvi koraci koje bi trebalo da preduzmemo da bi ostvarili snove o idealnom partnerstvu, odgovorila nam je Lava Nikolić, NLP Trainer i Coach i Reiki Master učitelj čiji profil na Instagramu @lovethelava ima sve veći broj pratilaca. Iza naše sagovornice je deceniju dugo iskustvo u radu sa ljudima kojima je pomogla da pronađu svoj put i da se usude da kreiraju sve ono što žele u svim oblastima života. Pored toga, ona se bavi i pevanjem i komponovanjem muzike kroz koju takođe inspiriše veliki broj ljudi.

– Imam mnogo i muških i ženskih klijenata kojima je teško da pronađu pravu osobu za sebe. Kada ih pitam šta su sve uradili da nađu partnera, obično dobijem odgovore da čekaju neku priliku, ili da veruju da će se nešto namestiti… Prva stvar koja je važna jeste da sve počinje od rada na sebi. Po principu: kako zračiš, tako privlačiš, što smo zadovoljniji sobom, pre ćemo naći partnera koji nam odgovara. A da bi do toga došlo, važno je da izađemo iz kuće, upoznajemo nove ljude i tako povećavamo verovatnoću da sretnemo svog budućeg partnera.

Kako možemo da znamo da je muškarac kog smo upoznali naša srodna duša?

– Po osećaju koji nam ta osoba budi. Obično osetimo emocije nakon samo nekoliko pogleda i prija nam društvo te osobe. Ukoliko shvatimo da delimo iste vrednosti s njom, to je takođe jedan od pokazatelja. Sećam se, kada sam prvi put ugledala svog supruga, njegove oči su mi nekako bile poznate. Kao da ga znam čitavog života. Naravno, usledila je čitava priča. Zaljubila sam se i u svom telu osećala da je on taj, a njegova svadba je bila zakazana na moj rođendan te godine. Nismo imali kontakta. Ljubav je bila nemoguća, i čekalo me je godinu dana patnje, gde sam naučila da je najvažnije da volim sebe i da, kada budem bila sebi dobra, srodna duša će me naći. Tako je i bilo. Za godinu dana, on se razveo, njegov brak nije bio ono što je tražio. Vratio se u Srbiju iz inostranstva gde je živeo i našao me. Vrlo brzo, počela je naša ljubav koja je svakim danom sve jača. Našu ljubav opisala sam u svojoj pesmi i spotu Prati znak.

Kada nađemo partnera, i kada smo u braku, počinje dubinski rad na sebi. Partner je naše prvo ogledalo. To znači da kod svog partnera primećujemo ono što nosimo u sebi, kako dobro, tako i loše.

Šta je najvažnije za skladan partnerki odnos?

– Razgovori. Dugi razgovori o svemu. Otvorena komunikacija. Mnogo toga pretpostavljamo i očekujemo da nam partner čita misli. Zapravo, kada lepo objasnimo šta želimo i šta nam smeta, jako lako dođemo do rešenja na obostrano zadovoljstvo. Takođe, važni su i neki zajednički rituali, poput zajedničkih obroka, šetnji u prirodi, vežbanja, meditacije. Kada sa nekim delite iste vrednosti, odnos je skladan.

Na koji način možemo efikasno rešiti probleme u vezi/braku?

– Kada nađemo partnera, i kada smo u braku, počinje dubinski rad na sebi. Partner je naše prvo ogledalo. To znači da kod svog partnera primećujemo ono što nosimo u sebi, kako dobro, tako i loše. Neuro nauka to stručno objašnjava pomoću ogledalnih neurona koje imamo. Dakle, kada kod partnera detektujemo ono što nam se ne sviđa, umesto da ga optužimo i ostavimo, možemo i da razmislimo: “Gde ja radim ovako nešto slično?” Na primer, ako smatrate da ne možete imati dovoljno poverenja u svog partnera, razmislite gde on nema poverenja od vas, ili gde ga vi nemate u sebe. Radom na sebi poboljšaćete odnos sa svojim partnerom. Imala sam klijentkinju kojoj je svaki partner bio ljubomoran. Kaže: “Taman pobegnem od jednog i mislim, uspela sam ovo da rešim, a kad ono, dođe idući još gori!” Dok kod sebe ne rešimo osobinu, naviku ili uverenje koje privlači takve partnere, upadaćemo iznova i iznova u isti obrazac. Volela bih da što više ljudi ovo razume, i tada će mnogi brakovi biti očuvani, i partneri će se razvijati zajedno.

Izvor: InJournal