fbpx

Lava za Svet lepote: Zašto sam se baš u tebe zaljubila?

Zašto se zaljubljujemo? Da li u partneru tražimo one osobine koje nama nedostaju? Da li u partneru pronalazimo osećaj potpunosti? Kako su poznati psiholozi objašnjavali zaljubljivanje? I zašto zaljubljenost ne traje tokom čitavog partnerskog odnosa?

Leptirići u stomaku, slatko iščekivanje poziva, kuckanje posle ponoći – svima poznati momenti koje smo prošli. Iako ne traju zauvek, mi u svakom zaljubljivanju iznova poverujemo da će ipak sa ovim partnerom trajati.

Zar nije moguće voleti istim intenzitetom kao na početku? Moguće je samo onda kada spoznamo iluzije koje u sebi nosi zaljubljenost.

ZALJUBLJUJEMO SE IZ OSEĆAJA NEPOTPUNOSTI

Zašto imamo potrebu da se zaljubimo i osećamo da smo napokon došli do onoga što nam je potrebno? Zato što na taj način brže postižemo ono što nam nedostaje da bismo bili potpuni. Zaljubljujemo se iz osećaja nepotpunosti, osećaja da nam je neko potreban da bismo bili srećni i napokon potpuni. Kako to izgleda u praksi?

Želimo da budemo privlačni, da osećamo više samopozdanja, da budemo uspešniji i ostvareni u ljubavi. Kada prepoznamo nekoga ko ima neki od ovih kvaliteta, naš mozak zbog uticaja hormona, najviše oksitocina koji u nama proizvodi osećaj zadovoljstva, u prvi plan stavlja samo one kvalitete kod osobe koji nama nedostaju, ili barem mi tako mislimo. Ne samo da primećujemo te kvalitete, već ih dodatno glorifikujemo i idealizujemo kod svog partnera ono što bismo želeli mi da imamo, a u potpunu senku stavljamo njegove nedostatke i uopšte ih ne primećujemo.

Čuveni psihoterapeut Skot Pek, koji je napiso bestselere Put kojim se ređe ide i Ljudi lažu, fenomen zaljubljenosti objašnjava kao „biološku zamku za pravljenje dece„. Kaže da zaljubljenost traje nekoliko meseci, što obično bude sasvim dovoljno da nastane nov život, i tada se biohemija našeg tela vraća u normalu.

Verovatno je većini poznat onaj osećaj kada se jednog dana probudite i posmatrate svog partnera drugim očima. Odjednom počinju da smetaju neke stvari koje ranije niste ni primećivali. Da li su bile tu sve vreme? Da. Samo vam nisu bile u fokusu.

TU POČINJE PRAVA LJUBAV…PREMA SEBI

Gde je zapravo nastala greška u koracima? Nastala je u ideji da mi sami nismo kompletni i zadovoljni sobom, već čekamo da neko drugi bude odgovoran za našu sreću. Možda nas u početku i bude zadovoljavalo da od partnera dobijamo potvrde da smo lepi, pametni, uspešni, da nam kupuje poklone i izvodi na lepa mesta, ali vremenom se kriterijumi povećavaju, a zadovoljstvo teško dostiže. Zašto? Zato što mi svoju sreću iznutra merimo po tome koliko ispunjavamo svoju svrhu. Ispunjavanje svoje svrhe nas jedino trajno drži u ljubavi. Ta ljubav jedino ne jenjava, osim ako je ne vežemo za drugu osobu. Ako nam svrha postane da usrećimo svog partnera ili svoje dete, svaka njihova akcija koja nas isključuje dovodi do velike frustracije. Otišao je na piće sa prijateljima bez mene?! Želiš da studiraš u inostranstvu?! Iza toga stoji misao: šta ako prestanem da budem potrebna? Prestaćete. Kad tad.

Što pre prihvatimo činjenicu da ne treba nikome da budemo potrebni i da je u redu da sistem može bez nas, to će pre početi naš osećaj slobode i potpunosti. Tu počinje prava ljubav, prema sebi.

ŠTA BI BILI KORACI DA ZNAMO DA SMO NA PRAVOM PUTU U LJUBAVI?

Prvo budite zadovoljni sobom. Prvo pronađite šta vi volite da radite, šta vas ispunjava i gde se osećate svrsishodno i nastavite to da gajite tokom čitavog života. Nađite nešto od čega nikada nećete odustati. Posao koji čini da se osećate odlično jer ga radite. To može biti posao, hobi, razne aktivnosti koje donose sreću našem telu i duši. Uključite rituale koji podrazumevaju rad na sebi poput meditacije, čitanja knjiga, vežbanja, nege tela i uma.

Da li delite iste vrednosti. Kada nekoga upoznate, nemojte samo gledati šta vas fascinira. Preipitajte vrednosti te osobe. Šta joj je važno u životu? Koje vrednosti živi? Da li radi na sebi, da li ulaže u svoj rast, ima li svoju svrhu. Da li uz nju možete da živite svoju svrhu? Ako se poklapate na nivou vrednosti kao što su npr. duhovnost, zdrav život, učenje, porodica, prijatelji itd, onda možete preći na sledeći korak.

Poverenje je ključ. Zaljubljene osebe slušaju reči, a često ne gledaju dela. Poverenje je ključna stvar u vezi. Možete li da se oslonite na tu osobu? Da li je uradila sve što je rekla? Da li samo obećava kule i gradove, ili zaista uradi sve što kaže? Nemojte joj gledati kroz prste, jer se poverenje gradi na početku.

Otvorenost i iskrenost. Prva provera da li ste na dobrom putu sa nekim je prvi nesporazum. Da li osoba koja vam se dopada tada napada ili se povlači i gura problem pod tepih? Na dobrom ste putu jedino ako sednete i  otvoreno i u miru porazgovarate o svemu i dogovorite kako ćete dalje.

Komunikacija. Ključ uspešnih dugoročnih brakova koje je proučavao dr psihologije Džon Gotman pokazalo se da je komunikacija. Mogućnost da se razumemo sa nekim je zdrav temelj svakog dugoročnog i dobrog odnosa. Zato se nemojte bojati nesporazuma sa vašim dragim partnerom, već tu testairajte vaš potencijal kroz komunikaciju.

Zajedničko vreme. Poslednji jako važan korak jesu zajedničke rutine i rituali. Kako se uklapate sa vašim rutinama? Da li ih vaš partner poštuje i podržava, kao i vi njegove? Da li možete da kreirate i vaše zajedničke rituale koji su ustvari sidra koja vašu vezu čine jakom? Zajednička šetnja predveče, izlazak petkom, večera jednom nedeljno, jutarnja kafa, odlazak u prirodu, spremanje obroka su možda male stvari, ali ako se u njima poklopite, onda ste našli nekoga ko vas razume i sa kime uživate u svakom danu. Tako se gradi ljubav koja se rasplamsava i traje godinama.

Pišite mi komentare i pitanja na ovaj tekst na instagram profilu @lovethelava.

Više o ovoj temi možete saznati na mom seminaru koji je prošlo stotine žena, Energy Fit Žena  gde balansiramo svoju žensku energiju kako bismo bile još potpunije i zadovoljnije i tako privukle pravog partnera za nas. Vidimo se 10. marta u Beogradu, više informacija možete saznati OVDE

S ljubavlju,

Lava Nikolić, internacionalni NLP trener, Coach i učitelj meditacije.

Izvor: svetlepote.rs