fbpx
,

Lava za Svet lepote: U nama se stalno smenjuju 3 uloge: odrastao, roditelj, dete

Bilo da je u pitanju partnerski odnos ili posao, često dolazi do nerazumevanja izmedju muškarca i žene. Zašto je to tako? Zato što pomešamo uloge i ponašamo se neprikladno u datoj situaciji.

Po teoriji transakcione analize, u nama se konstantno smenjuju uloge: odrastao, roditelj i dete. To nije povezano sa time da li smo roditelj ili imamo decu. To su tri uloge u nama iz kojih mi delamo i kada je prikladno i kada nije.

ODRASLA OSOBA

Kada je prikladno ponašati se kao odrasla osoba? Većinu vremena na poslu, kada donosimo važne odluke, kada treba logički da sagledamo neku situaciju. Izuzetno je poželjno zauzimati ulogu odrasle osobe kada komuniciramo sa svojim roditeljima ili partnerom.

RODITELJ

Zašto je nekada poželjno ponašati se kao roditelj? Osim u roditeljstvu, nekada je roditeljska pažnja i nežnost potrebna i našem partneru, prijateljima. Briga roditelja je vrsta ljubavi koja neguje odnos.

DETE

A kada biti dete? U zabavi, sa prijateljima, partnerom, u ležernim situacijama kada treba da se opustimo.

Ako umemo da prepoznamo i razgraničimo uloge, one nam fenomenalno služe. Ali nekada, prave i probleme. Na poslu nas šef iznervira i umesto odrasle osobe, na scenu stupa dete: plače, ljuti se i proživljava veliku nepravdu.

Kod kuće sa partnerom umesto partnerke, on dobija majku koja od preterane brige prerasta u kontrolu svakog njegovog poteza.

Vaše dete vam ozbiljno nešto priča, a dete u vama počinje da mu se smeje, da ga zadirkuje, i umesto podrške, vaše dete tumači vaše ponašanje kao ismevanje i ostaje povredjeno od vas kao roditelja.

Sigurno ste barem jednom doživeli ovakvo neprikladno ponašanje. Pratite narednih dana u kojoj ulozi najviše boravite i isprobajte i neku drugu ulogu u toj situaciji. Najbitnije je da vi koristite uloge, a ne one vas.

Više o ulogama možete naći u knjizi Erika Berna Koju igru igraš.

Uživajte u istraživanju sebe i putu razvoja. Od srca vas pozivam i da se priključite našoj coaching grupi na facebook-u: “Meditacije i Manifestacije sa Lavom i Darkom”, gde vas vodimo putem ličnog, profesionalnog i duhovnog razvoja.

S ljubavlju,

Lava

Izvor: Svet lepote