,

Lava za Svet lepote: Ne vredi nekome objašnjavati da je pogrešio, umesto toga uradite ovo

Svima se nekada desilo da bude povređen. Bilo da je u pitanju posao, ljubav, prijateljstvo, mi gradimo odnose, i kada nas neko povredi, namerno ili ne, mi to shvatimo lično. Da li je moguće ovo izbeći i kako se nositi sa time? Možda nije moguće sprečiti svaku lošu situaciju, ali je moguće iz nje naučiti lekciju kako se ne bi više ponavljala. 

Puno klijenata sa kojima radim coaching, dođe sa situacijom koja mu se ponavlja sa više osoba. Skoro sam radila sa klijentkinjom koja je došla vidno uznemirena jer joj je poslovni partner sa kim je do tada radila uradio privatno nešto zbog čega više poslovno sa njim nije želela da sarađuje. Došla je sa namerom da joj pomognem da mu ona objasni kako to nije u redu to što je uradio, ali sam joj ja skrenula fokus sa toga da mu objašnjava njegovu grešku. Umesto toga, prebacila sam joj fokus na nju i objasnila joj zašto. Kada pokušamo da objasnimo nekome da je pogrešio, a da nas on nije pitao, niti to osvestio, mala je verovatnoća da će nas čuti. Veća je verovatnoća da samo izgubimo svoju energiju u objašnjavanju.

Umesto toga, važnije nam je da nađemo odgovore na tri pitanja:

Koju lekciju sam naučila iz ovog odnosa i situacije?

Šta je potrebno da se ovo ne ponovi?

Koje je rešenje i cilj u koje sada želim da investiram svoju energiju?

Postavila sam ova tri pitanja mojoj klijentkinji i našla je rešenje. Shvatila je da nije postavila jasne granice u poslovanju i privatno i da će sledeći put uvek i pismeno komunicirati svoja pravila. Pre svake saradnje pažljivo će proveriti vrednosti osobe i da li se glavne životne i poslovne vrednosti poklapaju sa njenima. A sada će se fokusirati na svoj posao i rast koji želi da postigne u narednom periodu.

Nakon manje od mesec dana, došla je na naredni coaching da zapanjujućim rezultatima. Postigla je svoj cilj ranije nego što je očekivala i dobila 3 nove ponude od ljudi sa kojima je oduvek želela da sarađuje.

Rekla mi je da su te tri stvari koje je spoznala: lekciju, vrednosti i fokus zaslužne za ogroman napredak jer sada zna kakd da najbolje usmeri svoju energiju.

S ljubavlju,

Lava

Izvor: Svet lepote