,

Lava za Lepotu i zdravlje: Kako da probudite žensku energiju

Šta čini mušku, a šta žensku energiju? Lava objašnjava kako da ih dovedemo u balans i time unapredimo partnerske i druge veze

Izvor: Lepota i zdravlje

Koliko puta vam se desilo da izgovorite: „Neka, ja ću”, „Mogu sve sama” ili „Dok ja njega sačekam, uradim to pet puta”? I onda se probudite jednog jutra i shvatite da ste same i da je vaš partner potpuno pasivan. Osećate da ste mu više „majka nego žena”, jer je strast odavno iščezla? Niste jedini.

Mnoge žene emituju mušku energiju i prolaze iste situacije kao i vi.

Svakodnevno radim koučing s klijentima kojima je disbalans ove dve energije izazvao probleme s hormonima ili one u odnosima, bilo da se radi o partnerskim, poslovnim ili prijateljskim vezama. To me je podstaklo da kreiram radionicu za buđenje ženske energije Energy Fit žena, koju održavam već godinama i pohađale su je hiljade žena.

Šta zapravo čini mušku, a šta žensku, energiju i kako one funkcionišu u praksi? Muška energija je pokretačka, eksplozivna, inicijativna, energija davanja, energija ambicije, energija ogromne snage i truda. Kada posmatramo prirodu, muško telo je predodređeno da može više da izdrži, snažnije je, izdržljivije i eksplozivnije, dok je žensko telo nežnije, blaže, a ženska energija je suptilnija, sporija, inertnija i centriranija. Imamo obe energije u sebi, ali je muškarac u balansu kad je kod njega prisutna većinom muška energija, preko 50% do 80%, dok je žena u balansu ukoliko je kod nje preko 50% do 80% ženske energije. Kako se to ispoljava u raznim oblastima?

U muško-ženskim odnosima veoma je bitno da muškarac daje inicijativu, predlaže, planira i pruža sigurnost, podršku i osećaj da, šta god da se desi, on je taj koji može da stvori, obezbedi. Žena, s druge strane, treba da ima osećaj da može da bude centrirana i ostane na jednom mestu, ukoliko je to potrebno u datom trenutku.

S druge strane, kao preduzetnica, zagovaram samostalnost i to da žena treba da bude samostalna i sposobna, ali smatram da je važno da pored sebe ima i muškarca na koga može da se osloni i da mu veruje.

Ako ste vi ta koja organizuje večere, putovanja, izlaske, onda kod vas definitivno postoji višak muške energije. Dobra vest je da to možete da promenite. Skladna veza i brakovi koji traju jesu oni kod kojih kod muškarca preovlađuje muška, a kod žene ženska energija.

Kako prepoznati muškarca u ženskoj energiji? To je neko ko mnogo priča, a malo radi, neko ko ima velike planove, obećanja, vrlo često se predstavlja kao mačo tip, a dela su mu oskudna.

Ako ste žena kod koje je preovladala muška energija, vaš glavni zadatak je da naučite da verujete u svog muškarca i prepustite mu inicijativu kako bi stvarao i osećao se dobro.

Evo nekoliko ideja odakle da počnete.

5 praktičnih saveta za buđenje ženske energije

1. Počnite da nosite štikle. Ne samo zato što u štiklama izgledate zgodnije i privlačnije već zato što ćete tako morati i da usporite! Nećete moći da trčite i nosite sto kesa iz nabavke, pa ćete rado prihvatati pomoć.

2. Izbacite iz svog garderobera sve stvari koje su iznošene i u kojima ne biste izašli napolje. Razmislite – zašto nam nije važno kako izgledamo po kući, a jeste kako izgledamo van nje? Da li treba i dalje da se sređujemo samo kad nas neko drugi gleda?

3. Meditirajte. Tek kada smirimo svoj um, telo i emocije, počinjemo da se vraćamo u balans. Zbog ogromnog adrenalina koji se luči usled stresa, mislimo da je normalno stalno žuriti i „dodavati gas”? Strpljenje i suptilnost su glavne odlike ženske energije.

4. Izostavite zvocanje. Prihvatanje odgovornosti za sopstveni život daje nam mogućnost da živimo svesnu ljubav. Tada svesno biramo svog partnera svakog dana i prihvatamo ga sa svim vrlinama i manama. To možemo tek kad na isti način prvo prihvatimo sebe.

5. Primajte. Ženska energija je energija primanja. Naučite da primite kompliment, poklon, pomoć, ljubav.

I zapamtite, svaka promena zahteva vreme. Krenite polako, i samo nežno prema sebi.

Izvor: Lepota i zdravlje
,

Lava za Svet lepote: Roditeljstvo – između prevelike brige i vaspitanja

Otpusti kontrolu kao dobar roditelj

Da li sve što pomisli naše dete treba i da dobije? Da li je moguće da budemo dobra podrška našem detetu, a da ne budemo previše zaštitnički nastrojeni? Kako da postavimo zdrave granice? Mislim da se svaki roditelj ovo zapita pre ili kasnije. Ako pratimo ove jednostavne smernice, možemo da budemo ne samo dobar, već i srećan roditelj.

U knjizi Stivena Bidalfa Tajna srećne dece postoji puno jednostavnih pravila za srećno odrastanje naše dece, a za ovaj tekst izdvojila bih dva najvažnija:

Deca ne slušaju šta govorite, već gledaju šta radite.

Jasne granice ulivaju sigurnost detetu.

Ova knjiga bila mi je sjajna priprema za roditeljstvo. Uštedela mi je mnogo energije i živaca, jer znam koliko roditeljstvo ume da bude zahtevno. Puno roditelja mi dolazi na coaching jer ne zna kako da se postavi u određenim situacijama prema svom detetu – ili reaguju burno, ili se povlače.

Zašto se to dešava? Zato što kada postanemo roditelji, u nama se aktivira model roditeljstva koji su imali naši roditelji sa nama. Ako nam se taj model ne sviđa, mi ćemo raditi iz otpora stvari potpuno drugačije, samo da ne budemo kao naši roditelji. Neki ovaj model ni ne osveste i po automatizmu ga prate. Dok god smo u modelu, mi se ponašamo po nesvesnom obrascu i nismo u kontaktu sa svojom intuicijom i potrebama. Zato je važno da svesno izgradimo model sopstvenog roditeljstva.

Kako? Svesnim sticanjem znanja i veština. Roditeljstvo je veština koja osim intuicije zahteva i znanje i određene sposobnosti. Pronađite knjige, videe, edukacije koje će vam dati usmerenje kako da sebi olakšate ovu predivnu i zahtevnu ulogu.

Za početak, hajde da razložimo ova dva načela.

Deca ne slušaju šta govorite, već gledaju šta radite.

Koliko puta vidite svoje dete kako pokušava da bude vi? Oblače vašu odeću, žele da jedu isto što i vi, da se šmikaju, idu na posao, zapale cigaretu, popiju alkohol. Njihova najveća želja je da postanu baš kao vi. Vi ste njihov prvi model i oni smatraju da ste najbolji mogući. I onda, ako mi radimo jedno, a njima govorimo da rade drugo, oni će možda poslušati, ali će i dalje želeti da budu vi, i čekati narednu priliku da to i postanu.

Jasne granice ulivaju sigurnost detetu.

Kada je dete u stomaku, ono ima fizičke granice u prostoru u kome se razvija i to mu daje osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Kada se rodi, prirodno ga umiruje zagrljaj koji mu ponovo daje osećaj sigurnosti. Kako odrasta, granice se polako popuštaju i dete dobija sve veći prostor oko sebe i za sebe. Što se taj prostor sporije i postepeno širi, to se dete zdravija razvija. Treba mu dati dovoljno prostora da može da uči i istražuje i da svaki put po malo pomeri granicu ka osvajanju nove slobode.

Što znači, deca uče kroz pomeranje granica i oni će ih konstantno pomerati. Međutim, ako im dozvolimo da velikom brzinom pomeraju granice, deca gube osećaj sigurnosti. Ona nesvesno traže da im postavite granicu, jer ona za njih predstavlja osećaj sigurnosti, osećaj da nisu sami i da mogu na vas da se oslone. Te granice ih pripremaju za samostalan život i treba da postoje sve dok se roditelj ne uveri da više nisu potrebne.

Zato im dozvolite da vas testiraju, greše, padaju i uče u okviru granica koje čuvaju i njih i vas. Neka vam osećaj za pravu granicu bude vaš dobar osećaj u telu.

I na kraju, najvažnije je da zapamtimo da ne učimo samo mi decu, već ona uče nas. Ona su bezbrižna, srećna, prisutna. Ako mi preumemo to od njih, shvatićemo da jedino srećan roditelj odgaja srećno dete.

S ljubavlju,

Lava

Izvor: Svet lepote

Lava za Lepotu i zdravlje: Ljubomora se ne mora

Koliko ste puta uhvatile sebe u ljubomori na neku treću osobu?

Bilo da je u pitanju partnerstvo, poslovni odnos ili prijateljstvo, mnogima se dešava osećaj ljubomore kada se pojavi neka osoba koja po našoj proceni može da zauzme naše mesto.
Zašto se to dešava i kako to sprečiti?

Lava za Lepotu i Zdravlje: Ljubomora se ne mora

Ljubomora je nepoštovanje i nepoverenje u sebe. Ukoliko konstantno vidimo prilike da nas na primer naš partner ostavi i prevari, krajnje je vreme da se zapitamo zašto ne poštujemo i ne volimo ni sebe ni njega? Ako smo ljubomorni, mi smo zapravo stalno u strahu i očekujemo najgore. To znači da nismo posvećeni ni sebi ni partneru na pravi način. Evo par afirmacija kako to da prevazidjete.

Ponavljajte ih što ćešće u svakoj situaciji sve dok ne postanu vaša realnost:

1. Volim i poštujem sebe i svog partnera
2. Osećam njegovu ljubav i posvećenost u svemu što radi
3. Verujem da se najbolje stvari meni dešavaju
4. Zaslužujem i sada prihvatam samo najbolje

Ponavljajte ove afirmacije svakodnevno u odnosima dok ih ne očistite, jer tamo gde se odnos bazira na ljubomori i strahovima, ljubav neće moći dugo da opstane. Želim vam dane prepune ljubavi.

S ljubavlju,
Lava

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Šta je zapravo novac?

Verovatno ste puno puta čuli nekoga da kaže: „Samo da imam novca da ne razmišljam o njemu“, ili „Više para bi mi rešilo probleme“, ili „Novac sreću kvari“, i slično. Koliko puta ste se zapitali šta zapravo novac jeste i da li nam može doneti sreću i rešenje problema. Postoje ljudi koji imaju puno novca a nisu srećni i imaju puno problema. Kako da novac zaista podrži našu sreću?

Lava za Lepotu i Zdravlje: Šta je zapravo novac?

Treneri i Coachevi koji podučavaju Neuro Lingvističko Programiranje, NLP, znaju da je ključ uspeha u načinu razmišljanja, našoj komunikaciji sa sobom i drugima i postavljanje ciljeva povezanim sa svrhom. NLP metoda nam pomaže da uočimo obrasce razmišljanja i komunikacije koji su efikasni i primenimo ih na sebe i svoj razvoj.Između ostalih, pozabavili su se uspešnim ljudima koji imaju puno novca i zaista uživaju u njemu. Evo šta su otkrili da je svima njima zajedničko oko toga šta novac jeste.

  1. Novac je energija

Jako bitna činjenica koju razumeju najbogatiji ljudi sveta je smeštena u onu našu staru izreku: „Kako seješ, tako žanješ“. Ukoliko svoju energiju fokusiramo na nedostatak, to će biti jedini rezultat koji imamo u svom životu. Nedostaje nam ovo, ono, treba nam ono ali nije moguće itd. Ljudi koji imaju novca svuda oko sebe vide izobilje i shvataju kolliko su blagosloveni što mogu da ga prihvate. Zahvalni su za sve što imaju, zahvalni za sve što im dolazi i veruju da to zaslužuju i ponašaju se u skladu sa tim.

  1. Novac je ljubav

Ako se usmerimo u svom životu da istinski volimo i prihvatamo sebe i druge, novac će nam doći kao rezultat ljubavi. Samo da razlučimo da ljubav nije briga niti uslovljavanje, ljubav je prihvatanje sebe i drugih baš onakvima kakvi jesu, sa ogromnom zahvalnošću. Kada volimo sebe, svoj posao, ljude sa kojima radimo i dajemo uvek svoj maksimum, novac nam dolazi sa svih strana.

  1. Novac je poštovanje

Mnogi žele da imaju više novca, ali ne poštuju sebe i druge, pa čak i ako ga stiču, nisu zadovoljni i ne uživaju u njemu. Ljudi koji su uspešni i srećni i imaju puno novca, naučili su da poštuju svoje vreme, svoje telo i ulažu u sebe na pravi način. Da li planirate svoje vreme? Momenat kada sam počela da planiram svoje vreme do detalja je momenat kada me je moj mentor Boris pitao: „Koji sekund tvog života je nebitan da bi ga uzaludno potrošila?“. Sledeće je poštovanje svog tela. Mislimo da volimo sebe, a ponekad u sebe unosimo otrove, lošu hranu i ne razmišljamo da takvo telo ne može da dugoročno bude produktivno i stvara rezultate koje želimo.

  1. Novac je znanje

Mnogi ljudi čim počnu da zarađuju više novca, kupe neku nekretninu, auto, stan itd. Međutim, to su investicije koje nam ne donose prilive nazad. Bogati ljudi investiraju u svoje znanje i veštine koje će im omogućiti dovoljno kvalitetnih priliva, pre nego što zarobe svoj novac u neku nekretninu.

  1. Novac je kontinuitet

Šta god radili, ako radite maksimalno kvalitetno i posvećeno u kontinuitetu, sigurno ćete uspeti. Najveći problem je što ljudi krenu pa stanu, pa menjaju poslove, priče i tu gube puno enegije. Izaberite nešto što volite, počnite odmah i imaćete željene rezultate nakon nekog vremena sigurno. Kao što kaže moja prijateljica Slađa: „Moj uspeh preko noći trajao je 10 godina“.

Uradite sada detaljnu analizu ovih stavki i razmislite na koji način možete još da ih unapredite. Podrška na vašem putu, mogu biti online coaching radionice sa mnom gde vas pratim i podržavam i pomažem da korak po korak ostvarujete svoje ciljeve.

Do sledećeg teksta, s ljubavlju,
Lava

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Depresija je savršen izgovor

Kada osetimo depresiju ili nam je neko dijagnostifikuje, znači da neko vreme pre toga nismo obraćali pažnju na signale koje nam telo poručuje kako ne bi došlo do depresije. Ako vam se ikada desilo da budete tužni nakon nekog neuspeha ili vam se javlja osećaj nemoći da nešto promenite, to stvara pogodno tle za razvoj depresije. Najlakši način da objasnim depresiju je da objasnim kako nastaje.

Lava za Lepotu i zdravlje: Depresija je savršen izgovor

Percepcija neuspeha

Kada doživimo neki neuspeh iz naše percepcije, naš mozak isti taj ishod očekuje u nekoj narednoj situaciji, jer na taj način funkcioniše. Zato je jedna od prvih stvari na kojoj radim sa mojim klijentima na coachingu da nauče svoj um da ne postoji neuspeh već rezultat. Ukoliko naučimo da posmatramo dogadjaje kroz ovu prizmu, nećemo imati osećaj tuge i nemoći, već razvijamo veštinu da učimo i napredujemo iz svakog iskustva koje imamo.

Fokus

Ljudi koji su depresivni imaju stalan fokus na negativnim stvarima. Čak i kada sve ide kako treba oni prognoziraju najgore moguće scenarije. Način kako najlakše menjamo svoj fokus učimo na NLP edukacijama, a prvi korak ka fokusu na pozitivno je zahvalnost. Svakoga dana zapisite barem 3 stavke koje imate u životu na kojima zahvalni i vaš fokus će polako početi da primećuje sve više pozitivnih stvari i šansi za uspeh.

Prihvatanje odgovornosti

Kada nešto treba da uradimo, a kažemo ljudima da smo depresivni, lakše će da nas ostave na miru nego kada smo zdravi i zadovoljni. Na taj način naš mozak prepozna mogućnost da izbegne bol i neprijatnost, čemu inače teži nesvesno čitavog našeg života. Medjutim, ako ovo osvestimo, na nama je da svesno prihvatamo sve što nas čeka i što nam dolazi sa punom svešću da dajemo sve od sebe i ne propuštamo prilike da živimo srećno i uspešno. Zajedno sa svojim kolegom internacionalnim trenerom dr Darkom Cvetkovićem kreirali smo metodu Energy Fit koja nam omogućava da postignemo trajni emocionalno-energetski balans koji će naše telo osloboditi neželjenih simptoma. Posetite naš sajt www.energyfit.life i preuzmite besplatnu knjigu koje emocije izazivaju koje simptome u nama.

Od srca,
Lava

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Štitna žlezda je zvezda

Nisam ni sanjala koliko ljudi ima ovaj problem sve dok ga i sama nisam dobila. Potpuno spontano otišla sam na neki sistematski pregled pre nekoliko godina, i rekli su mi da imam zadebljanja na štitnoj žlezdi, ciste, i da je neophodno da što pre započnem sa terapijom, koja podrazumeva redovnu upotrebu lekova, na svakodnevnom nivou do kraja života. Pitala sam doktorku šta je uzrok, i kratko mi je odgovorila STRES.

 

 

Tada sam već uveliko znala NLP i počela da radim sa ljudima coaching i znala koliko su zapravo naše emocije kojima ne upravljamo na pravi način ključne u nastanku bilo koje bolesti, i da, ukoliko otkrijem emocije i pozabavim se njima, sigurno ću rešiti svoj problem. Uplakana i preplašena, ušla sam u auto u kom me je čekao sa pregleda moj partner Dejan. Prepao se i on kada me je video i rekao da ćemo polako sve rešiti, ali da me čeka veliki rad sa sebi, svojoj energiji i emocijama. Tada sam otkrila Reiki metodu koju od tada redovno primenjujem redovno i podučavam i koja mi je pomogla da otkrijem šta nam zapravo problemi sa štitnom žlezdom poručuju i kako da vratimo štitnu žlezdu u balans. Kada me pitaju kako sam je iscelila, kažem da sam postigla ove tri ključne stvari pa je žlezda sama došla u balans.

 

1. POSTALA SAM DOBRO A NE DOBRA

Iz najbolje namere ljudi oko nas imaju određene stavove i očekivanja koja mi iz naših strahova i potrebe za ljubavlju želimo da ispunimo. Iz najbolje namere pokušaće da nas uklope u svoje i društvene stereotipe bez razmišljanja da li će nas to činiti srećnim. Iz najbolje namere posavetovaće nas da upišemo fakulet koji je perspektivan umesto onog koji volimo. Iz najbolje namere, posavetovaće nas da se udamo za nekoga ko je perpektivan, bez obzira da li ga volimo, i tako dalje. A ukoliko iskočimo iz šablona i kažemo da nećemo tako, da želimo da živimo po svom, onako kako mi osećamo da treba, kreću otvorene ili prećutne osude. Počinju da nas osporavaju, i na taj način da nam bude krivicu. Krivicu da nismo dovoljno obzirni, uspešni, da smo mimo sveta, šta će drugi reći… Međutim, šta god radili, to će biti tako. Uvek će neko od nas imati neko očekivanje koje ne možemo da ispunimo i uvek će neko imati predlog kako mi treba da živimo svoj život da bi drugima bili dobri! Ali, poenta nije da budemo dobri, već da budemo dobro, zar ne?

 

2. OTKRILA SAM KOJA MI JE SVRHA

Sada kada smo shvatili da šta god odlučimo da radimo, uvek će neko imati nešto protiv, ili da doda ili oduzme, onda razumemo da je jedino važno da je nama dobro i da mi u tome uživamo! Koliko uživate u poslu koji radite? Koliko osećate da doprinosite nečemu što je veće od vas i što vam je jako važno? Šta želite da poručite svojim životom? Kada odgovorimo na ova pitanja, spremni smo da krenemo da ispunjavamo svoju svrhu i radimo sve što je potrebno da to i ostvarimo. Dok god bežimo i krijemo se sami od sebe, štitna žlezda se bori i poručuje nam da krenemo da se borimo za ono što nam je zaista istinski važno i što će čitavom našem životu dati novi smisao. To može početi kroz posao, hobi, pomaganje drugim ljudima ili bilo čemu što nam daje osećaj da smo korisni i da stvaramo nešto veće od nas samih, poput nekog pokreta pozitivnih ideja i promena.

 

3. KREIRALA SAM NOVU STRATEGIJU

Svrha nam daje novi smisao i želju da radimo na sebi, svojim snovima i ciljevima. Kako bismo uspeli u tome, na nama je da se pokrenemo i napravimo plan naših akcija. Šta smo do sada radili, a šta nismo? Kako ćemo od sada? Mnogi ljudi čekaju da ih drugi prepoznaju i ne pokreću se da sami sebi kreiraju prilike. Koliko ste ljudi u poslednje vreme pitali za podršku? Koliko ste puta zatražili neki savet ili pomoć u realizaciji onoga što vam je jako važno? Kažu mi ljudi da ih je sramota, ali da su svesni da im život prolazi. I onda gutaju u sebe sva ta nezadovoljstva i život prolazi, a štitna žlezda i dalje pokušava svojim disfunkcijama da nas navede na pravi put. Zamislite da vama neko dođe i zamoli za savet ili bilo kakvu podršku. Verujem da biste mu pomogli i da biste bili zadovoljni što možete nekoga da podržite.

 

Zato danas odmah napravite spisak ljudi koji vas mogu podržati da živite život kakav želite i zaslužujete i krenite u akciju.
Iz svega ovoga vidimo koliko su naš um, telo i emocije povezani i koliko je važno da obuhvatimo sva tri aspekta rada na sebi kako bi imali prave dugoročne rezultate.

 

Nakon ličnog iskustva sa problemom štitne žlezde i godina rada sa klijentima kreirala sam radionicu „Energy Fit žena“ jer mi je cilj da pokažem ženama da je moguće isceliti sebe i na drugačiji način. Ova jaka energetska radionica će vam dati konkretne tehnike i vežbe kako biste sebe dovele u balans i zdravo stanje. U nju sam impelentirala energetsko isceljenje, Tibetanski Reiki i NLP edukaciju. Saznajte više o radionici OVDE.

 

Od srca,
Lava

 

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Kako biti dobar roditelj?

Kada sam postala roditelj, shvatila sam koju odgovornost to sa sobom nosi. Iako sam mnogim ljudima coach, trener ili učitelj, uloga roditelja mi nije lakše pala, već naprotiv, motivisala me je da se tek onda pokrenem, da više i bolje radim na sebi. Na osnovu mog iskustva shvatila sam 3 osnovna propusta koji roditelji čine i koje treba da izbegnemo da bismo bili dobar roditelj.

Lava za Lepotu i zdravlje: Kako biti dobar roditelj?

1. Roditelji koji jedno pričaju a drugo rade

Puno roditelja radi nešto što ne bi želeli da rade njihova deca. Jedan od najupečatljivih primera je pušenje. Deca pušača u preko 80% slučajeva postaju pušači. Šta god mi pričali, deca će raditi šta mi radimo. Ako zaista želimo da naša deca nešto usvoje, onda prvo to treba mi da usvojimo i živimo.

2. Preuzimanje odgovornosti umesto svoje dece

Skoro sam radila coaching sa jednim klijentom koji je postigao velike poslovne uspehe sam, bez ičije podrške. Došao je zbog svoje dece koja nisu zadovoljna ni uspešna kako bi on želeo. Da ne pominjem da to više uopšte nisu deca jer imaju preko 20 godina. Vrlo brzo došli smo do zaključka da on sve radi umesto njih: sprema hranu, vozi i dovozi, čeka umesto njih red u banci, kupuje im gorivo, daje džeparac iako rade i zove bar 5 puta dnevno da pita gde su i s kim su. To nije roditeljstvo, to je naša potreba za kontrolom. Da bi naša deca napredovala, moraju sami da nauče da prihvataju odgovornost, dožive uspone i padove zahvaljujući svom radu i tako budu spremni za život.

3. Roditeljstvo nije zamena za partnerstvo

Mnogo ljudi kada postane roditelj potpuno zanemari svog partnera. Naravno da nas u prvih par meseci beba okupira dok malo ne ojača i dok se svi ne naviknemo na novog člana. Međutim, mnogi roditelji trajno stave ulogu roditelja za najvažniju i čak svog partnera počnu da doživljavaju primarno kao roditelja svog deteta. Ovo mi je osvestio moj prijatelj i partner u poslu dr Darko Cvetković, NLP trener i coach, koji kaže kako često čuje da partneri jedno drugo oslovljavaju sa “Mama” ili “Tata”, čak i onda kada deca nisu prisutna. To umanjuje seksualnu privlačnost među partnerima, dolazi do udaljavanja i zaboravljamo da je iz naše ljubavi i jedinstva nastalo dete i da treba da gajimo tu ljubav i jedinstvo jer će to zapravo biti najjača osnova našoj deci za srećan i lep život.

Razne negativne emocije koje ponesemo kao dete mogu kasnije uticati na naš život i razvoj i zato je važno da njima upravljamo na pravi način. Sve više ljudi nam dolazi sa problemom viška kilograma, glavoboljama, pritiskom i sličnim simptomima, čiji su uzrok upravo blokirane emocije.

Zajedno upravo sa dr Darkom Cvetkovićem kreirala sam Energy Fit metodu koja nas oslobađa potisnutih emocija i nasleđenih genetskih programa i tako postižemo trajni telesni balans. Saznajte više o ovoj metodi i prijavite se za Energy Fit Retreat, 3 dana u predivnoj prirodi na Srebrnom Jezeru gde ćemo vam pomoći da svoje zdravlje i telo vratite u balans i postignete rezultate koje ste oduvek želeli.

Od srca,
Lava

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Gde se sakrila seksualnost?

Pre nekog vremena, drugarica se selila i ja sam je vozila i pomagala joj da prebaci stvari. Kada joj je stigao trokrilni ormar, tu zaista nisam mogla da pomognem oko njegovog premeštanja, i sve nade bile su uprte u njenog bivšeg momka koji je obećao da će ga premestiti na drugi kraj stana. Nakon sati mučenja, odustao je i nije uspeo da ga premesti u hodnik, obećao da će naći neko rešenje i ostavio je sa ogromnim ormarom na sred kuće. Kada sam je ujutru pozvala da vidim kako je, rekla je da je baš malopre uspela sama da prebaci i namesti ormar sva ponosna! Bila sam zaprepašćena! Toliko težak ormar koji je mogao da joj se sruči ili da je ušine pomerala je sama. Pitala sam je čemu joj služi njena seksualnost i ženska energija? Nasmejala se i rekla da je tako navikla i nema kada da čeka na muškarca već stvari preuzima u svoje ruke.

 

Lava za Lepotu i zdravlje: Gde se sakrila seksualnost?

 

Baš kao i ona, u poslednje vreme, na coachingu i na našim NLP edukacijama, sve je više žena koje su same i koje sve mogu same. Kada ih pitam kako koriste svoju žensku energiju obično nastane zbun ili tajac. Zaboravile smo. Od silnih pritiska, počele smo da odustajemo od svog ženskog principa i počele da se ponašamo u skladu sa muškom energijom, koja stalno vuče, daje i nema kad da se brine o sebi.

 

Evo tri načina kako da unapredite svoju seksualnost:

 

1. Uvek komunicirajte kada vam treba pomoć. Ako iole osetite da ćete se pomučiti oko nečega, ili da vam je teško i komplikovano iz bilo kog razloga, pitajte za pomoć, pogotovu osobe suprotnog pola. Na taj način razvijate ženski princip postizanja ciljeva kroz komunikaciju, umesto „na mišiće“, što je muški princip.

 

2. Negujte svoje telo. Ukoliko telo zapostavimo, pada nam samopouzdanje i prestajemo da budemo ženstvene. Odvojte barem jedan dan u nedelji kada detaljno negujete svoje telo, a u toku nedelje onda to stanje održavate.

 

3. Družite se sa ženama koje neguju svoju seksualnost. Pitajte ih za savet kako rade na sebi, kako su privukle partnera, šta misle o sebi, kako sebe neguju, kako biraju garderobu.

 

Za sva dodatna pitanja i savete, možete me kontaktirati na lava@nlpenergyhouse.com.

 

Od srca,
Lava

 

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Voliš li se?

Svi mi znamo da treba voleti sebe i staviti sebe na prvo mesto. Međutim, iako znamo i dalje dopuštamo drugima da imaju prednost, poklanjamo im svoje vreme, rešavamo njihove probleme i njihovim pričama često dajemo veću važnost od sopstvenih.

Lava za Lepotu i zdravlje: Voliš li se?

Zašto se to dešava i kako do toga dolazi, odlučila sam da istražim kroz svoj decenijski rad kroz coaching, NLP i Reiki metodu i sada ću to sa vama da podelim.

Najvažnije je da sve moje savete isprobate pre nego što se uverite da su vam korisni.

Glavni razlog zbog čega nastaje nedostatak ljubavi prema sebi je odlaganje nama najvažnijih stvari i bavljenje onim manje važnima. Imam klijenta sa kojim sam skoro došla do zaključka da je primarno da se bavi sopstvenim zdravljem i ostavi pušenje, a da on čitavog dana sebe pretrpava obavezama, poslom i da na taj način ima savršen alibi zašto se ne bavi sobom.

Naš mozak ima izgrađene mehanizme odbrane koji koče našu promenu.

Najjači od svih je potiskivanje ili “guranje pod tepih”. Kada se nešto desi što se osobi ne sviđa, ona se nakon kratkog vremena ponaša kao da se to nije ni desilo. Imam prijateljicu koja vrlo često ima žučne rasprave sa mužem, a onda se desi “seks pomirenja” i oni nastave da razgovaraju kao da se ništa nije dogodilo vrlo brzo, do sledeće svađe. Na ovaj način dolazi do postepenog urušavanja sistema, ona gubi svoj identitet i sigurnost u sebe. Prestaje da rešava glavni problem u životu i projektuje svoju frustraciju na ljude oko nje, što je siguran znak nedostatka ljubavi za sebe.

Još jedan mehanizam odbrane za izbegavanje odgovornosti je socijalna komparacija ili poređenje sa drugima. Primer za to je jedna moja klijentkinja koja ima višak kilograma i dogovorile smo se da ode kod lekara zbod terapije za pritisak, kako bismo znale koliko vode i ceđenih sokova može dnevno da unese u danima detoksa. Od lekara se vratila i rekla mi da joj je lekar rekao da ima mnogo debljih od nje i da ne shvata zašto se toliko potresa oko toga. S kime se vi poredite? Oko nas postoje i uspešniji i manje uspešni. Ako se poredimo sa manje uspešnima, pravdamo se, a ako se poredimo sa uspešnijima, motivišemo se. Šta vi birate ove nedelje?

Od srca,
Lava

 

Izvor: Lepota i zdravlje

Lava za Lepotu i zdravlje: Koja je tvoja bajka?

Pre nekoliko dana radila sam coaching sa jednom klijentkinjom koja je shvatila šta je kreiralo jednu od najvećih blokada u njenom životu. Nisamo mogli ni da pretpostavimo da je u pitanju bila bajka i to „Uspavana lepotica“. Rekla je da je tu bajku čitala kao mala jako često i da je onda kada se pojavio crtani to bila njena svakodnevna rutina pred spavanje. I njen glavni problem je upravo to što još uvek spava. Čak je i izgovorila rečenicu da uvek čeka da se nešto pojavi ili reši samo od sebe, da čeka princa koji će jednog dana naići, a da, kada se to ne dešava, ona legne i spava. Zato je važno da razumemo da nas mnogo toga u našem okruženju programira i kao neko ko se godinama bavi NLP edukacijama, otkrila sam šta najviše utiče na kreiranje našeg životnog scenarija.

Lava za Lepotu i zdravlje: Koja je tvoja bajka?

1. BAJKE

Razmislite ko su bili vaši omiljeni junaci i na koji način su i dalje prisutni u vašem životu, bilo da su likovi iz knjiga, bajki ili filmova.

2. RODITELJI

Koliko god mi negirali, mi ličimo na naše roditelje i iz najveće ljubavi i lojalnosti na nesvesnom nivou ponavljamo njihove obrasce.

3. VRŠNJACI

Često kopiramo naše vršnjake kako bismo bili prihvaćeni i imali osećaj da smo cool.

Razmislite na koji način je ovo uticalo na vaš život, koje obrasce razmišljanja i ponašanja ste pokupili. Kada to osvestite, ne vredi vam da se borite protiv toga. Što se više opirete, to će vaši obrasci biti jači. Važno je da naučite da pravite svesne izbore kada ih prepoznate, umesto da delate po šablonu. Ugledajte se na moju klijentkinju koja sada umesto da pobegne u spavanje, ustane, isplanira šta će da uradi i odmah krene u akciju. Jedan od prvih koraka može biti i da se priključite mojoj jutarnjoj online emisiji svakog radnog dana od 6h na Facebook stranici Lava. Započnite svoju transformaciju sa mnom.

Od srca,
Lava

 

Izvor: Lepota i zdravlje